Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
Elaborar olis aromàtics a casa - Cooperativa d'oli de l'Espluga Calba

Elaborar olis aromàtics a casa amb oli d’oliva verge extra Spelunca

Un passeig pel camp sempre és gratificant, especialment a la primavera. Allí respirem aire pur, escoltem els ocells, veiem papallones i tota mena de vida salvatge, ens sentim part de la natura i admirem els seus paisatges, descobrint plantes que estan en plena temporada, florint i perfumant l’entorn i pot ser una excel·lent ocasió per recol·lectar herbes i plantes aromàtiques i medicinals que poden enriquir les nostres receptes. Moltes són les plantes que podem aprofitar per donar un toc especial als nostres plats preparant-hi olis aromàtics.

Hem de tenir en compte recol·lectar plantes que coneguem amb seguretat, lluny de carreteres, perquè no estiguin contaminades amb els gasos dels tubs d’escapament dels vehicles de motor, ni a prop de fàbriques contaminants, indústries químiques, abocadors o llocs recentment tractats amb productes fitosanitaris.

Al nostre país tenim el privilegi de trobar un bon nombre d’espècies botàniques d’agradable aroma i que ens poden ajudar a la cuina, algunes plantes són molt comunes a les nostres muntanyes i camps: farigola, romaní i fonoll entre d’altres. Altres són més difícils de trobar i la cerca pot ser un al·licient en les nostres excursions. El millor moment per collir-les és al matí quan el sol ha assecat la rosada o al capvespre, sobretot no les hem de collir en dies plujosos, la humitat que retindrien faria que no es conservessin bé, fermentarien i espatllarien les preparacions.

Recordeu sempre d’agafar només unes branquetes de cada planta, millor tallant-les amb unes tisores per fer el menor dany possible a les mates, com si fos una lleugera poda, mai arrencar-les amb arrel, així continuaran creixent i no perjudicarem el medi ambient on es crien i sempre les trobarem disponibles en successives temporades. Es poden deixar assecar o fer-les servir directament, el procés és molt senzill: es netegen les plantes de fulles groguenques i alguna herba estranya que pugui acompanyar-les i es posen en ampolles de vidre o pots, s’omplen amb oli d’oliva verge extra com el nostre Spelunca, fins que quedin cobertes i uns 2 cm per sobre, es deixen reposar a un lloc fosc i fresc. En unes dues setmanes estarà llest el nostre oli aromàtic, el podem colar o no, al gust de cadascú.

Una altra opció és ser creatius i barrejar les herbes que haguem collit amb altres ingredients com alls, bitxos, llorer, menta, bolets secs, orenga, sàlvia, alfàbrega, tomàquets secs, nyores, cibulets, julivert, canyella, comins, pebre en gra, nou moscada, safrà, clau d’olor, llavors d’anís, cúrcuma, gingebre, baies de ginebre, rodanxes de llimona, espígol, etc. Si tenim un jardí o balcó amb testos també podem aprofitar les herbes de collita pròpia.

Elaborar olis aromàtics a casa - Cooperativa d'oli de l'Espluga Calba

Les combinacions són moltes i sempre hem de tenir present que els productes que afegim estiguin millor nets i secs, si contenen molta aigua poden fer malbé l’oli.

Aquests olis aromàtics són una bona ajuda a la cuina, enriqueixen les nostres receptes amb les seves essències naturals i potencien el sabor de deliciosos plats: amanides, carns, peixos, verdures i potatges tindran el nostre toc especial i original.