Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba

LA FLORACIÓ DE L’AMETLLER

Com un avís que s’acosta la primavera podem gaudir als nostres camps d’un dels espectacles més meravellosos de la natura: la floració dels ametllers.

Les seves belles i abundants flors apareixen abans que les fulles, quan els arbres estan nus i són el millor vestit que poden tenir, flors en tons blancs, de vegades amb l’interior vermellós, roses o salmonats, segons les diferents varietats. El pol·len i el nèctar són un aliment molt buscat per les abelles després de passar les privacions de l’hivern i començar a recol·lectar la mel de la temporada.

Els nostres ametllers estan en finques properes a les oliveres arbequines que encara no floreixen fins més avançada la primavera. De vegades estan als mateixos camps alternant els arbres i són una mostra del paisatge tradicional de les zones mediterrànies.

Les gelades tardanes de vegades comprometen la collita de les varietats tradicionals de la nostra zona: llargueta, marcona i comuna i es van combinant amb altres ametllers de floració més tardana per tenir una collita més segura.

Els ametllers florits han estat font d’inspiració de pintors i fotògrafs i són moltes les llegendes de diferents cultures que des de l’antiguitat ens parlen que representen l’esperança i el despertar de la vida. La pluja de pètals en dies ventosos ens recorda els suaus flocs de neu i deixa el terra dels nostres camps amb un mantell blanc. Es creu que van ser introduïts al nostre país pels fenicis, formant part del receptari de l’Espanya musulmana i els seus orígens es troben a l’antiga Pèrsia, on ja es cultivaven fa 5.000 anys.

Són arbres molt resistents, creixen en els terres calcaris i pedregosos on no resistirien altres espècies, suportant les sequeres i regalant-nos els seus preuats fruits: les ametlles, que és un dels aliments més saludables que existeixen.

Dels ametllers se n’aprofita tot, la llenya és de molt bona qualitat i un bon combustible per a forns i calderes de calefacció, els brots i residus de la poda són un excel·lent farratge per a conills, cabres i ovelles. També tenen aquest ús la part exterior dels seus fruits i les closques són un recurs per escalfar estufes.

Les ametlles, tant crues com torrades, són un aliment de primer ordre, serveixen per elaborar la llet d’ametlles, un excel·lent substitut en dietes veganes i són la base d’innombrables receptes i postres com el massapà, el pastís de Santiago, els panellets tradicionals de Catalunya i tota mena de torrons. Són un aliment energètic ideal per a nens i esportistes, bones per al cor, protegeixen les artèries gràcies als àcids grassos i els aminoàcids que contenen. També són riques en minerals com el calci, el fòsfor i el magnesi, tan necessaris per als nostres ossos, tenen zinc que ajuda a combatre la fatiga i augmentar les defenses i vitamines A i E que ajuden a desintoxicar l’organisme i prevenir malalties degeneratives.

Al nostre poble L’Espluga Calba de la comarca de les Garrigues hi ha una gran tradició de cultivar ametllers i oliveres, podeu visitar la nostra Cooperativa Espluguense, degustar el nostre oli d’oliva verge extra d’olives arbequines i passejar pels camps d’ametllers i oliveres gaudint del paisatge amb aires primaverals