Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
La floració de l'olivera. Cooperativa de L'Espluga Calba

La floració de l’olivera

Els anys amb molts dies de sol i pluges són perfectes per a la floració de l’olivera, sempre que se sumin cures excel·lents d’experts perquè els arbres d’olivera arribin a una òptima floració. El mediterrani es vesteix de blanc amb la flor de l’olivera, entre els mesos d’abril i maig de cada any, anunciant la collita d’olives, quan la rapa brolla en petits raïms amb entre deu a quaranta petites flors blanques amb groc i un percentatge de aquests raïms es converteix en fruits amb òptima maduració, com a les Oliveres de l’Espluga Calba.

Curiositats durant la floració

La floració de l’olivera crida l’atenció d’una varietat d’aus i s’observa a quilòmetres per una setmana o més, perquè el vent fa viatjar al pol·len de les rapes i l’escampa a l’ambient, després el vent s’encarrega de portar-lo perquè es produeixi la pol·linització de l’olivera.

És un procés organitzat per la màgia de la natura, amb temps perfectes i divins, necessaris per obtenir oli d’oliva extra verge. A l’entorn de la sembra, la floració pot afectar amb al·lèrgia a l’olivera, que sol ser comuna per les enormes concentracions de pol·len i recomanen a qui és propens a aquest tipus d’al·lèrgies, no visitar els oliverars en aquest període.

Per què la florescència influeix en la qualitat del fruit

La flor de l’olivera neix al maig i s’inicia el lapse de floració, perquè després se’n desenvolupi el fruit l’exquisida oliva entre juny i gener i la seva qualitat depèn de factors determinants en el moment de la florescència de l’arbre de l’olivera, relacionats amb el clima i aspectes geogràfics. Quan les flors es formen, el pol·len les fecunda o pol·linitza i els pètals cauen i creix el fruit. Un cop el fruit es madura inicia el seu repòs hivernal, on l’olivera es fecunda i permet que s’obtinguin més fruits i que les olives siguin collides des d’octubre fins al mes de febrer.

Quan estan llestos els fruits

Després, de la floració a poc a poc van creixent petits fruits i cal esperar fins a la temporada propícia per a la recol·lecció, per obtenir el resultat esperat i portar a taula el millor oli d’oliva extra verge.

El temps de la seva collita, es produeix quan l’aove canvia de fruitat i estan llestes per al seu consum, com les de les Oliveres de l’Espluga Calba, amb qualitat Premium, seleccionades amb cura a cada arbre quan arriben a la seva perfecta maduració.

En aquest sentit, es pot dir que una bona floració, afavoreix una bona fecundació del fruit i quan l’oliva estigui en un quallat perfecte i endureix el seu os de manera apropiada, es recullen excel·lents fruits, al voltant del mes de juliol per preparar bon oli d’oliva.

De comptar amb un procés complet des de la floració de l’olivera, s’obtenen resultats excel·lents i es poden recollir els fruits més bons d’olives només en el moment just de la seva maduració, per obtenir oli d’olives arbequines d’altíssima qualitat.

Passos de cura de la collita

Adobar la terra de l’oliverar de manera primerenca, preferiblement amb mètodes sustentables, perquè es compti amb nutrients i les plantes creixin sanes, amb fruits que brotin de manera apropiada. La poda de les branques innecessàries assegura més fortalesa a l’olivera, en proveir-lo més nutrients per al moment de la floració i el millor oli d’olives arbequines.

Fer control fitosanitari, abans de la floració preferiblement a finals de maig, segons tècnics agropecuaris, els que controlen els nutrients a la tija de l’olivera i n’asseguren el creixement. Els experts diuen, que com més entalonació, més olives desenvoluparà l’olivera.

Controlar les males herbes de forma permanent per evitar que es consumeixin els nutriments que necessiten els cultius d’oliveres, com en tot cultiu cal mantenir la sembra sense males herbes.

La recollida de l’olivera es realitza entre els mesos octubre, novembre i de desembre preferiblement, ja que es dóna més temps a l’oliverar perquè es reposi i absorbeixi més nutrients a terra. A més, es prepara per a les properes floracions i collites amb més força i s’obtenen fruits de més qualitat i olis d’oliva extra verge Premium, en la seva àmplia varietat.