Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
Les coques d'oli d'oliva

LES COQUES D’OLI D’OLIVA

Les coques d’oli tenen un origen antic, ja que des de l’Edat Mitjana són presents a la majoria de pobles mediterranis on és habitual cultivar oliveres. Tant els jueus com els àrabs van estendre la preparació i el consum per les regions on es van establir.

Hi ha moltes variants i totes tenen en comú la farina de blat o un altre cereal i l’oli d’oliva verge extra. Un cop preparada la massa i estirada de forma manual solen preparar-se fregides o al forn.

A Espanya les receptes més tradicionals tenen el seu origen en receptes àrabs, mongetes o mossàrabs i la majoria tenen forma plana i rodona i solen ser dolces i condimentades amb anís, canyella, llavors de coriandre, sèsam o alguna altra espècia.

Hi ha les orelletes, típiques de Catalunya, que trobarem la seva recepta a l’apartat “receptes” de la nostra web i que es preparen a diverses comarques per alegrar diferents celebracions: Setmana Santa, festes majors, etc. També trobareu a la nostra web la recepta de les coques sevillanes.

A les Balears preparen una recepta semblant i en diuen orellanas.

A Castella i Lleó fan coques d’oli castellanes, semblants a un pa rodó i recobertes d’oli. Les coques d’Aranda de Duero són semblants a un pa de pita, esponjoses i amb clotets a la superfície perquè l’oli penetri al seu interior abans de coure-les i les coques dolces manxegues, similars a les anteriors però torrades i recobertes de sucre.

A Aragó hi trobem les coques d’oli de Terol i d’Alcubierre a Osca i el pa de canyada.

A Galícia, on a més de l’oli d’oliva és habitual afegir mantega de porc en fer la matança a l’inici del Carnestoltes, es preparen les orelles de frare o orellas d’entroido, una massa fregida i amb sucre mòlt per sobre.

Andalusia és la reina en popularitat pels seus cèlebres coques d’oli, algunes amb nom propi com les conegudes com a coques Inés Rosales, elaborades amb oli d’oliva verge extra i que es fabriquen des de fa més d’un segle, tradicionals i exportades a nombrosos països. Les coques d’oli sevillanes són dolces, cruixents i pasta de full, recobertes de sucre i sèsam. En altres províncies andaluses com Còrdova o Jaén es coneixen com a coques dormias i a Granada en diuen salaillas.

També elaboren coques similars a Portugal, Grècia, Itàlia, Turquia, el Marroc i altres països mediterranis. La massa sempre és similar: farina, de vegades ous, oli d’oliva verge extra, alguna herba o licor, canyella, sèsam, sal i sucre.

Podem animar-nos a preparar alguna recepta tradicional que trobarem fàcilment a la xarxa o posar-nos creatius preparant les nostres pròpies coques d’oli al gust personal. És temporada d’oli, aprofiteu i animeu-vos a preparar una rebosteria sana, sense conservants ni colorants que farà les delícies de tota la família i recordem que la dieta mediterrània ha estat reconeguda per la Unesco com a patrimoni cultural immaterial de la humanitat i les nostres coques d’oli poden estar incloses sens dubte en aquesta saludable dieta.