Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
Olives arbequines de la Cooperativa de L'Espluga Calba

Oli d’oliva verge extra: Beneficis i propietats de l’or líquid

L’oli d’oliva verge extra és un producte obtingut a partir de l’oliva, una fruita típica dels països mediterranis i indispensable en l’elaboració d’una de les millors alternatives culinàries de la nostra època. Des de l’antiguitat, l’oli d’oliva s’ha utilitzat no només com a aliment, sinó també amb finalitats medicinals i cosmètiques. Actualment, hi ha una gran varietat de tipus i marques d’oli d’oliva verge extra, encara que tots es caracteritzen per les seves propietats nutricionals, beneficis per a la salut i sabor excepcional. En aquest article, farem un recorregut per la història, els tipus i varietats, el procés d’elaboració, els avantatges nutricionals i els beneficis per a la salut, les característiques organolèptiques, les marques i productes destacats, i els llocs on es pot comprar oli de oliva verge extra, entre altres aspectes. Un veritable viatge per descobrir tots els secrets d’aquest or líquid.

Història de l’oli d’oliva:

Origen i evolució de l’oli d’oliva

L’oli d’oliva és un producte originari de l’àrea mediterrània i el seu ús es remunta a l’època de les civilitzacions antigues. S’han trobat proves de l’ús de l’oli d’oliva en cultures com la grega i la romana, que l’empraven tant amb finalitats gastronòmiques com medicinals. Durant l’Edat Mitjana es va produir una expansió del cultiu de l’olivera i, així, de l’oli d’oliva, convertint-se en un producte bàsic de la vida quotidiana a diferents països europeus.


L’oli d’oliva a la Dieta Mediterrània

La Dieta Mediterrània és una forma d’alimentació que es caracteritza pel consum d’aliments frescos i saludables, on l’oli d’oliva verge extra representa un dels ingredients fonamentals. Aquesta dieta s’estén per tota la geografia mediterrània, especialment present en països com Espanya, Itàlia i Grècia. A més d’aportar un sabor i aroma increïble als plats, l’oli d’oliva verge extra és una font de greixos saludables que, juntament amb altres components de la Dieta Mediterrània, contribueixen a una vida més saludable i activa.

Tipus i varietats d’oli d’oliva:

Oli d’oliva verge extra

L’oli d’oliva verge extra és considerat l’oli de més qualitat i s’extreu directament de les olives mitjançant procediments mecànics. Aquest oli té un sabor afruitat, aromàtic i un color verdós, i és ric en antioxidants i àcids grassos monoinsaturats, que contribueixen a prevenir malalties cardiovasculars.

Oli d’oliva verge

L’oli d’oliva verge s’obté de la mateixa manera que l’oli d’oliva verge extra, però amb menys acidesa i menys intensitat en aroma, sabor i propietats nutricionals. És ideal per al seu ús a la cuina, especialment en plats de cocció perllongada.

Oli d’oliva refinat

L’oli d’oliva refinat s’obté a partir d’olis d’oliva verge mitjançant processos químics i físics de refinat, cosa que en redueix l’acidesa i el sabor. Aquest oli és més econòmic i té menys beneficis nutricionals que l’oli d’oliva verge extra i l’oli d’oliva verge.


Varietats d’oli d’oliva: Picual, Hojiblanca, Arbequina i d’altres

Hi ha diverses varietats d’oli d’oliva, entre les quals destaquen la Picual, Hojiblanca i Arbequina a Espanya. La varietat Picual és un dels olis més valorats, amb un sabor lleugerament amarg i picant i una alta estabilitat davant de l’oxidació. La varietat Hojiblanca té un sabor dolç i delicat i és rica en àcid oleic, mentre que la varietat Arbequina ofereix un sabor suau i afruitat.


Collita primerenca vs collita tardana

La data de recol·lecció de les olives influeix en la qualitat de l’oli. La collita primerenca sol donar lloc a olis amb més sabor i aroma, més contingut en antioxidants i menor acidesa. En canvi, la collita tardana s’associa a olis amb menys sabor i aroma, més acidesa i menys beneficis nutricionals.

Cupatge d’olis d’oliva

El cupatge és una tècnica de barreja de diferents tipus d’olis amb l’objectiu d’aconseguir un oli amb propietats organolèptiques i nutricionals ideals. El cupatge es pot fer amb diferents varietats, barrejant olis de diferents territoris o combinar olis verge extra amb olis refinats, per exemple. En general, el cupatge s’utilitza per millorar la qualitat i l’estabilitat de l’oli.

Procés d’elaboració de l’oli d’oliva:

Recol·lecció de l’oliva

El procés d’elaboració de l’oli comença amb la recol·lecció de l’oliva. Aquesta tasca es realitza manualment o mitjançant l’ajuda de maquinària específica. És important dur a terme aquesta tasca en el moment idoni per obtenir un producte de qualitat.


Molturació i batut

La fase següent és la mòlta, que consisteix a triturar les olives fins a obtenir una pasta o massa homogènia. Aquesta pasta se sotmet a un batut suau, que alliberarà els olis continguts a l’interior.

Decantació

Un cop acabat el batut, es deixa que la pasta decanti en grans recipients. El temps de decantació pot variar segons el tipus d’oli que es vulgui obtenir. Durant aquest període, els residus sòlids se’n van al fons del recipient, deixant a la part superior l’oli.

Filtrat

Posteriorment, es procedeix a la filtració de l’oli, per separar les restes sòlides que hi puguin quedar. Aquesta tasca es realitza amb l’ajuda de filtres especials, com ara els de cel·lulosa. Cal destacar que aquest procés no modifica la qualitat ni el sabor de l’oli.


Envasat i conservació

Finalment, un cop s’han eliminat les restes sòlides en el filtratge, es porta a terme l’envasament i la conservació de l’oli d’oliva. Per preservar-ne les propietats cal emmagatzemar el producte en llocs foscos, frescos i secs i envasar-lo en recipients adequats per a la seva correcta conservació i protecció contra la llum i l’aire.

Avantatges nutricionals i beneficis per a la salut:

Propietats de l’oli d’oliva verge extra

L’oli d’oliva verge extra és un dels olis més saludables gràcies al perfil nutricional. Està compost majoritàriament per àcid oleic, un àcid gras monoinsaturat que és beneficiós per reduir el risc de malalties cardíaques i millorar la salut general. A més d’això, l’oli d’oliva verge extra conté també vitamina E, un antioxidant natural que protegeix les cèl·lules del cos i redueix el dany oxidatiu. La presència de polifenols a l’oli d’oliva verge extra també contribueix al seu valor nutritiu, ja que té una funció antioxidant i antiinflamatòria, i ajuda a prevenir l’aparició de malalties cròniques.

Beneficis per a la salut

L’oli d’oliva verge extra també és conegut per la gran quantitat de beneficis per a la salut. Alguns inclouen:

Protecció cardiovascular

Els àcids grassos monoinsaturats presents a l’oli d’oliva verge extra redueixen el colesterol LDL (colesterol dolent) a la sang, disminuint així el risc de malalties cardiovasculars com arteriosclerosi, infarts i trombosi. A més, els polifenols esmentats anteriorment també tenen un efecte cardioprotector degut a les seves propietats antioxidants i antiinflamatòries.


Reducció del colesterol

L’oli d’oliva verge extra és ric en àcids grassos monoinsaturats que, a diferència dels greixos saturats, tenen un efecte beneficiós sobre el colesterol sanguini. També és una bona font de fitosterols, que són compostos naturals que redueixen l’absorció de colesterol a l’intestí.

Prevenció del càncer

Els polifenols presents a l’oli d’oliva verge extra també han estat relacionats amb una reducció del risc de certs tipus de càncer, com el càncer de mama i el càncer colorectal. Això és degut a la seva capacitat per reduir la inflamació i el dany oxidatiu al cos.


Protecció del sistema nerviós

L’oli d’oliva verge extra també és beneficiós per a la salut del cervell i el sistema nerviós a causa del contingut d’àcid oleic i polifenols. Aquests ofereixen una protecció antioxidant i antiinflamatòria que ajuda a prevenir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el Parkinson.

Característiques organolèptiques de l’oli d’oliva:

Sabor i aroma de l’oli d’oliva

El sabor i l’aroma són dues de les característiques organolèptiques més importants de l’oli d’oliva verge extra. El sabor es defineix com el conjunt de sensacions gustatives i tàctils que percebem a la boca, mentre que l’aroma es refereix a les sensacions olfactives. En el cas de l’oli d’oliva verge extra, el sabor i l’aroma està influenciat per nombrosos factors que van des de la zona geogràfica on es cultiva l’oliva, el tipus d’oliva, el moment de la recol·lecció, el procés d’elaboració i la conservació. Algunes de les característiques organolèptiques que podem trobar a l’oli d’oliva verge extra són:

  • Oli
  • Fruit
  • Amarg
  • Picant

La intensitat i la combinació d’aquestes sensacions varia segons la varietat d’oliva i altres factors esmentats anteriorment.


Anàlisi sensorial i tasts d’oli d’oliva

L’anàlisi sensorial és una tècnica utilitzada per avaluar les característiques organolèptiques dels olis d’oliva verge extra. Aquesta tècnica es duu a terme per un panell de degustadors entrenats, que avaluen diferents atributs de l’oli d’oliva com el sabor, aroma, picor i amargor, entre d’altres. Els tastadors utilitzen un format de tast que inclou un full d’avaluació on puntuaran cadascun dels atributs i una copa per tastar l’oli. D’aquesta manera es poden detectar els defectes i les virtuts de l’oli d’oliva, i determinar si compleix els estàndards de qualitat necessaris per ser considerat verge extra.

Conservació i ús a la cuina

La conservació de l’oli d’oliva verge extra és essencial per preservar-ne les característiques organolèptiques i nutricionals. És important emmagatzemar-lo en un lloc fresc i fosc, lluny de la llum i la calor, perquè no se’n produeixi l’oxidació. A més, és aconsellable fer-lo servir abans dels 12 mesos des de la seva producció, data que podrem trobar a l’etiqueta de l’envàs. Quant al seu ús a la cuina, l’oli d’oliva verge extra és un ingredient molt versàtil que es pot fer servir tant en cru, com en coccions suaus, com saltejats i guisats. A més, el seu sabor i aroma el converteixen en un ingredient ideal per donar un toc especial a amanides, carns i peixos, així com per elaborar salses i vinagretes.

Productes destacats:

– Garrafes de 5 litres: moltes marques ofereixen garrafes més grans per a aquells que utilitzen l’oli d’oliva de forma més freqüent.

Oli d’oliva ecològic: cada cop són més els consumidors que busquen productes respectuosos amb el medi ambient i amb una producció sostenible, i l’oli d’oliva ecològic és una opció cada cop més popular.

Oli d’oliva de collita primerenca: aquest tipus d’oli s’obté de la recol·lecció primerenca de l’oliva, cosa que li confereix un sabor més intens i un contingut més gran en antioxidants.

Oli d’oliva de collita tardana: per contra, aquest tipus d’oli s’obté de la recol·lecció tardana de l’oliva, cosa que li confereix un sabor més suau i dolç.

Oli d’oliva monovarietal: es tracta d’olis d’oliva verge extra produïts a partir d’una única varietat d’oliva, cosa que els confereix un sabor i aroma diferenciats segons la varietat utilitzada.

On comprar oli d’oliva verge extra:

Botigues en línia i físiques

Per adquirir oli d’oliva verge extra hi ha diverses opcions, tant a botigues en línia com físiques. A la Cooperativa d’oli de l’Espluga Calba, on podeu trobar diferents formats d’oli d’oliva verge extra d’olives arbequines.

Aspectes que cal tenir en compte en la compra d’oli d’oliva verge extra

A l’hora de comprar oli d’oliva verge extra és important tenir en compte alguns aspectes que n’assegurin la qualitat i l’autenticitat. És recomanable cercar etiquetes que indiquin que és fruit de la primera pressió en fred, que hagi estat produït en una zona geogràfica concreta i protegida per alguna denominació d’origen, i que s’hagi envasat en envasos foscos per protegir-lo de la llum. La data de caducitat, la varietat d’oliva emprada i l’acidesa també són aspectes que cal valorar.

Consells per assegurar la qualitat de l’oli d’oliva verge extra

Alguns consells per assegurar la qualitat de l’oli d’oliva verge extra són comprar-lo a botigues de confiança, a les cooperatives productores d’oli d’oliva verge extra, llegir acuradament les etiquetes i comprovar que s’ajusten a alguna denominació d’origen, i triar aquells olis que presenten un color verd intens, una olor fresca i afruitada i un sabor equilibrat i agradable. A més, es recomana emmagatzemar-lo en un lloc fresc i fosc, allunyat de fonts de calor i llum directa, i no barrejar-lo amb altres olis o aliments que puguin alterar-ne el sabor o la qualitat.