Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
oli d'oliva virgen extra de la Cooperativa de l?Espluga Calba

On comprar un bon oli d’oliva verge extra de qualitat?

L’oli d’oliva verge extra és un ingredient essencial a la dieta mediterrània i està considerat com un veritable bàlsam per a la salut per les seves propietats beneficioses per al cor. És ric en greixos monoinsaturats i els seus polifenols dilaten les artèries i ajuden a reduir la pressió sanguínia. També conté vitamines i antioxidants que ajuden a reduir el colesterol.

Molts són els que preocupats per la seva alimentació i salut volen assegurar-se en la compra d’un bon oli d’oliva verge extra, desconfiant d’algunes ofertes als supermercats de dubtós origen nacional, o de la venda en mercats ambulants i en barreges amb pocs controls de la seva puresa ni caducitat.

Per estar segurs que l’oli que comprarem compleix la qualitat desitjada el millor és dirigir-se directament als productors, és a dir als trulls, molins d’oli molt abundants a les zones oleícoles, on podrem veure in situ com s’elabora aquest preuat or líquid que tenim el privilegi de gaudir al nostre país. Allí ho podem degustar i escollir el tipus d’oli que ens agradi i els envasos que ens vagin més bé. Actualment la facilitat del transport fa més fàcil la compra si no podem desplaçar-nos al lloc d’origen i ens el portaran a domicili.

Nosaltres a L’Espluga Calba elaborem un oli d’oliva verge extra cent per cent d’olives arbequines, petites i d’intens sabor, que recollides al camp en el seu millor punt de maduració, es renten per treure fulles i impureses i es premsen immediatament a les nostres instal·lacions. L’oli que obtenim, amb la marca Spelunca, està reconegut per la Denominació d’Origen Les Garrigues, i és un dels millors tant per les propietats saludables com pel seu deliciós sabor, per la qual cosa ha estat premiat en diverses ocasions.

El nostre petit poble, d’uns 300 habitants, és com una gran família que va fundar a mitjans del segle passat la Cooperativa Espluguense per unir tots els agricultors en la producció i comercialització del seu oli. A la visita a la Cooperativa es poden veure tant les antigues màquines històriques on abans es premsaven les olives, com l’actual maquinària moderna que permet una ràpida i higiènica elaboració en fred sense perdre’n les qualitats.

A la nostra zona, les oliveres, algunes d’elles centenàries, creixen lluny de zones industrials, en plena natura, en un entorn molt ric en biodiversitat, en terrenys muntanyosos de substrat calcari i envoltats de boscos de pins i matolls amb plantes aromàtiques com el romaní i la farigola que aporten els seus matisos aromàtics a l’oli. El nostre clima és contrastat, molt càlid a l´estiu i fred a l´hivern i així els fruits surten amb un potent sabor. Aquest any a causa de la sequera i les altes temperatures hem tingut una collita inferior a l’esperada i com que som sensibles a la situació econòmica en què estem, ajustem el preu perquè puguem guanyar-nos la vida sense abusar i tothom que vulgui un bon oli s’ho pugui permetre, ajudant així a la continuïtat d’una agricultura familiar i sostenible.