Les olives arbequines són la matèria primera per elaborar el nostre oli d’oliva verge extra Spelunca, un aliment bàsic a la dieta mediterrània ideal per cuidar la nostra salut per la seva concentració d’àcid oleic.
Hi ha més de 200 varietats d’olives: manzanilla, gordal, hojiblanca, picual, arbequina, etc. Totes es poden fer servir per preparar a casa, segons la disponibilitat de la zona o la temporada. A partir de setembre les olives verdes ja es poden començar a recol·lectar per preparar en salmorra, les varietats negres necessiten més temps de maduració per poder collir-se.
Picar unes olives com a aperitiu és un bon costum ja que ajuden a baixar el colesterol i els triglicèrids. Les olives són una forma saludable d’enriquir tota mena de plats, des d’amanides fins a pizzes i, amés de trobar-les al comerç podem animar-nos a preparar-les a casa fàcilment.
Les varietats verdes, com les nostres petites arbequines són molt saboroses, riques en fibra i són un bon aliment per als diabètics perquè no contenen sucres. L’oleuropeïna que els dóna el seu sabor amarg, estimula la gana i ajuda el pàncrees en la funció de produir insulina.
Aquí expliquem diverses receptes per preparar-les sense productes abrasius ni cap tipus de química, només aigua, sal i algunes herbes aromàtiques.
Taula de Continguts
OLIVES VERDES O ARBEQUINES
Tot just recollides, fresques i sense impureses, rentem les olives i les repartim en pots de vidre, cobrint-les amb aigua. Cada dia donem la volta als pots, escorrem i tornem a omplir-los amb aigua nova. Després de 2 setmanes afegim la sal, uns 15 grams per litre d’aigua i les herbes aromàtiques: poden ser farigola, sajolida, fonoll, etc. al nostre gust. Es deixen els pots en un lloc fosc i fresc i, passats uns dos mesos, podem començar a consumir-les.
OLIVES VERDES PARTIDES
Per a aquesta preparació necessitem varietats més grans: gordal, sevillanes, etc.
Amb la mà del morter les anem trencant donant-los un cop o també les podem tallar amb un ganivet. Les posem en pots cobertes d’aigua que canviarem diàriament durant 10 o 15 dies segons la mida de les olives. Passat aquest temps hi afegim 10 g de sal per litre d’aigua i unes herbes de sabor intens: romaní, farigola, llorer, pell de llimona, alls o nyores. Si volem que estiguin una mica picants podem posar més alls i algun bitxo. Passades unes dues setmanes estaran a punt per consumir-les. Aquestes olives tenen un gust intens i una mica amarg, però resulten un bon aperitiu.
OLIVES NEGRES AMB SAL
Les olives han d’estar ben madures i negres. Les rentem i punxem una a una amb una agulla o un escuradents diverses vegades fins arribar a l’os perquè penetri bé la sal i l’aigua.
Un cop punxades, omplim un recipient amb elles i les cobrim amb aigua fresca, canviant l’aigua cada dia durant uns 10 o 12 dies perquè perdin la seva amargor.
En una olla amb aigua suficient afegim 10g de sal per litre, unes fulles de llorer, fonoll i pell de llimona. Es deixa bullir uns 15 minuts i un cop estigui freda s’omplen els flascons amb les olives i la infusió. Passada una setmana ja es poden consumir.
OLIVES NEGRES MORTES
Es preparen amb olives ben madures, que comencin a arrugar-se i que posarem en una bossa de xarxa a sol i serena en un lloc fred perquè quedin mortes i perdin la seva amargor. Es posen en un recipient gran, s’escampa sal per sobre, unes branquetes de farigola i pell de taronja o llimona, remenant cada 2 o 3 dies durant unes dues setmanes. Passat aquest temps s’espolsa l’excés de sal, s’omplen pots de vidre i s’hi afegeix un fil d’oli d’oliva verge extra.
Totes aquestes receptes d’olives s’han de conservar en un lloc fred i fosc i ens duraran uns quants mesos sense cap problema. Són només un exemple de les més clàssiques, les podem adaptar al nostre gust i posar-nos creatius. Amb les olives tenim un aliment natural i saludable, ric en vitamina E i polifenols que, igual que el seu oli, ens ajuden a prevenir malalties neurodegeneratives com l’Alzheimer i el càncer.