Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
Camp d'olivers d'oli arbequina de les Garrigues

Propietats de l’oli d’oliva verge extra arbequina de les Garrigues

El Consell Regulador de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) de les Garrigues garanteix, controla i certifica la qualitat de l’oli que procedeix de les comarques de les Garrigues, l’Urgell Sud i el Segrià Sud, i aquesta és una zona d’un clima extremadament dur, tant a l’hivern com a l’estiu, que és ideal per al cultiu d’oliveres d’arbequina.

L’oli de la cooperativa de l’Espluga Calba és sotmès a controls rigorosos, tant de producció com d’elaboració, per garantir la màxima qualitat i origen d’un oli de reconeixement mundial com ho és l’oli d’oliva verge extra de les Garrigues.

La varietat d’oliva arbequina s’ha expandit per molts llocs, però té l’origen a Catalunya, aquesta varietat destaca pel seu afruitat, durant el tast d’aquest oli es detecten sabors que assemblen als de la poma, el tomàquet, el plàtan i, especialment ressalta el seu sabor a ametlles.

Olives arbequines de L'Espluga Calba de Les Garrigues

Olives arbequines de les Garrigues. L’Espluga Calba

L’oli d’oliva arbequina verge extra

El aceite de oliva arbequina virgen extra es dulce, con bajo picor y amargor, de aroma frutado y sabor suave, así que no cambiará el sabor de las comidas, ideal como sustituto de la mantequilla en la repostería, para mayonesas, cremas y sopas frías.

Aquest aliment és part de la cultura mediterrània, i l’oli d’oliva de l’Espluga Calba amb denominació d’origen Les Garrigues és elaborat amb molta dedicació a trulls privats o cooperatius agrícoles, amb gran esforç i en recerca de l’excel·lència, sent el seu sabor un regal per als sentits.

Els olis verges de qualitat extra amb D.O.P. Les Garrigues tenen la seva procedència majoritàriament de la varietat arbequina que, per reglament de la pròpia D.O.P., ha de ser d’un 90% del tipus arbequina com a mínim, i de l’olivera verdial, amb un 10% com a màxim.

El cultiu es fa tot l’any a càrrec dels agricultors de la zona per a l’obtenció del millor fruit, tenint en compte una collita de qualitat, arribant al punt de maduració entre els mesos de novembre i febrer, sempre respectant el medi ambient.

La qualitat d’aquest oli ve donada, no només per la varietat arbequina, molt reconeixible per la seva mida petita en comparació amb altres tipus d’olives, sinó també per les bones pràctiques que són presents des del camp fins a la seva elaboració, sota les millors condicions, tenint com a resultat un oli amb les magnífiques característiques pròpies d’aquesta olivera.

Oliveres arbquines de L'Espluga Calba Les Garrigues

Oliveres arbequines de l’Espluga Calba. Les Garrigues

L’especialitat SPELUNCA PREMIUM de l’Espluga Calba

L’especialitat de l’oli Spelunca Premium és fruit d’una cura al detall, començant per seleccionar les millors olives de cada arbre en el moment més ajustat de maduració i premsar-les amb la màxima cura i diligència.

Aquest oli, com tot allò que produeix la Cooperativa de l’Espluga Calba, està inclòs a la Denominació d’Origen Las Garrigues, que cada collita renova la confiança en la nostra elaboració, garantint i certificant amb el seu segell que ha superat tots els controls de qualitat.

Aquest oli d’alta qualitat està elaborat al 100% amb olives arbequines, recollides diàriament a mà, al punt òptim de maduració a la Cooperativa de l’Espluga Calba. Són portades a la cooperativa pel mateix pagès sense intermediaris i l’oli s’elabora de forma tradicional pel sistema de premsat, que garanteix la conservació de les propietats naturals tant biològiques com organolèptiques, amb la qualitat de les olives acabades de collir.

S’embotella en vidre fosc perquè la llum no alteri el sabor ni cap de les seves propietats extraordinàries.

Té tonalitats verdoses a l’inici de campanya i tal com va madurant l’oliva agafa un color més daurat. El primer oli que s’elabora és el fruitat de tons més verds, amb cos i sabor amb connotacions d’herba, amb sabor d’ametlles verdes i un toc salvatge a bosc.

Beneficis de les propietats de l’oli d’oliva verge extra arbequina

Si volem aconseguir beneficis per a la nostra salut, hem de consumir oli d’oliva verge extra perquè, des del punt de vista de les propietats, un oli refinat no és el mateix.

L’àcid oleic de l’oli d’oliva és monoinsaturat, cosa que li dóna més resistència a l’oxidació, això és el que marca la diferència respecte d’altres greixos i olis de llavors.

Las características organolépticas del aceite de oliva virgen extra, le dan su importancia nutricional, destacando los carotenoides y su contenido de licopeno, que son antioxidantes, los dioles triterpénicos, que tienen acción antiinflamatoria y vasodilatadora, esteroles y fitoesteroles, que le dan capacidad hipolipemiante.

Complementa els seus beneficis la gran quantitat de vitamina E present a l’oli d’oliva, que és un potent antioxidant, i alguns compostos fenòlics, que són els responsables de l’aroma i el sabor característics d’aquest oli. Vegem en concret alguns dels beneficis de l’oli d’oliva arbequina verge extra.

Millora el rendiment cardiovascular

La dieta mediterrània i el consum d’oli d’oliva verge extra redueix el risc de patir accidents cardiovasculars en més d’un 30%, evidències científiques així ho demostren, gràcies al seu efecte vasodilatador i antiinflamatori, de manera natural i sense els efectes secundaris de alguns fàrmacs.

Redueix el colesterol LDL

L’oli d’oliva, amb el seu àcid oleic monoinsaturat, és l’únic greix que baixa el colesterol total, gràcies al fet que és ric en antioxidants, prevenint l’oxidació dels greixos a les artèries, en especial, de la lipoproteïna de baixa densitat, evitant així la formació de l’anomenada placa arterial, obstructiva de la circulació sanguínia, alhora que augmenta els nivells de colesterol HDL o colesterol “bo”.

Redueix el risc de càncer

La vitamina E, els precursors de la vitamina A, l’àcid oleic i compostos fenòlics presents a l’oli d’oliva verge extra arbequina, combaten l’estrès oxidatiu de les cèl·lules, per la qual cosa alenteix la malaltia i redueix el risc de càncer.

Hi ha baixa prevalença de diversos tipus de càncer, com, per exemple, el de mama o de còlon, a països mediterranis, per la qual cosa es presta especial atenció a l’alimentació que els caracteritza, i un nutrient en comú és l’oli d’oliva.

Preveu l’obesitat


Està demostrat que les dietes baixes en greixos creen desequilibri a l’organisme i són fàcilment abandonades, mentre que un règim dietari a base d’aliments balancejats i que incloguin oli d’oliva, no produeix augment de pes i redueix la circumferència de la cintura, que és un factor de risc cardiovascular.

Preveu la diabetis

L’oli d’oliva verge extra arbequina és un greix saludable, els seus àcids grassos monoinsaturats, juntament amb els compostos fenòlics, milloren la resposta de les cèl·lules a la insulina, pacients amb diabetis tipus II que consumeixen oli d’oliva verge extra amb regularitat, veuen una millora considerable en els seus índexs glucèmics a la sang.

Enforteix els ossos

El consum regular d’oli d’oliva verge extra arbequina, d’entre 2 a 6 cullerades diàries, millora l’absorció de nutrients com el calci i té un poder preventiu davant de malalties com l’osteoporosi i l’artritis.

És el millor oli per cuinar

Un oli d’oliva amb sabor afruitat i una mica amarg, com ho és l’oli d’oliva verge extra arbequina de les Garrigues, potencia el sabor dels aliments, tant si es consumeix cru com en amaniment, com en ser sotmès a temperatures, resultant de els més resistents.

 

Més informació: https://olisdesplugacalba.com/