Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba

La Cooperativa Agraria Espluguense

Història

A les fondalades poc fredes i als bancals de pedra seca solellades creixen majestuosos els ametllers i les oliveres, herència dels nostres avantpassats que amb constància i dedicació van construir pedra a pedra els bancals i les cabanes, generacions d’esforçats agricultors que van lluitar contra moltes adversitats, gelades i sequeres i formen part de la nostra història.

L’any 1957 uns quants pagesos, cansats de portar els seus fruits als comerciants i rebre un baix preu, van decidir formar la cooperativa. Varen llogar un petit local que havia estat un antic molí abans de la guerra. Eren temps molt difícils i amb molta feina i esforç van comprar un terreny i construir una primera nau. Des de llavors hem anat ampliant i modernitzant les instal·lacions i la maquinaria. En l’actualitat integrem la cooperativa uns 160 socis i produïm oli i vi.

Amb raïm estem dintre la D.O. Costers del Segre i la D.O. del Cava. Amb les seves varietats Macabeu i Parellada elaborem afamats caves.

Un paisatge muntanyós

L’Espluga Calba és un municipi de Les Garrigues, al sector elevat de la comarca, a una alçada de 434m, al vessant occidental de la serra del Tallat, divisòria amb la Conca de Barbera i l’Urgell. La mitat del terme son boscos de pins i la resta conreus de secà.

L’orografia del terme es molt variada, des de plans elevats de terra
pedregosa fins a valls de terres fresques on es conreen oliveres,
algunes centenàries, ametllers, cereals i vinya.

Els nostres arbres creixen en llocs lluny d’industries contaminants, envoltats de boscos de pins, que purifiquen l’aire i aporten qualitats balsàmiques als cultius del seu entorn.

Les oliveres espluguenques estan envoltades de plantes aromàtiques com el romaní, l’espigol, la farigola i una increïble varietat de flora autòctona característica de l’encreuament del clima mediterrani amb el continental. El sòl té un alt contingut mineral que nodreix els arbres i dóna cos als fruits.

Clima de contrastos

El clima és molt contrastat, l’hivern es ben fred, neva molts anys i per les nits les temperatures davallen sota zero. Això es beneficiós per als pagesos perquè moltes plagues d’insectes no resisteixen aquestos freds i així s’estalvien tractaments químics.

Les primaveres són una delícia, el clima és temperat i els camps semblen jardins, amb tota la amplia gama de flors silvestres. Els estius son molt calorosos, amb una forta insolació però estem en una zona especial en què la diferència del dia a la nit pot ser de 20º, i per sort per la tarda arriba la marinada fresca i humida i així es revifen els conreus.

Per la tardor maduren les olives i aquestes oscil•lacions de temperatura durant la campanya enforteixen les plantes i donen un gust molt especial a l’oli i vi.