Tel. 973 15 60 13 | Oli d'oliva Verge Extra L'Espluga Calba
Camp d'oliveres arbquines de l'Espluga Calba.

L’elaboració de l’Oli d’oliva verge extra Spelunca de l’Espluga Calba DO Garrigues

L’oli que s’elabora amb l’oliva arbequina té un gust suau, una mica dolç, de certa olor afruitat i molt lleuger, que recorda tonalitats de fruits secs. El seu color és cridanerament verd.

L’oliva arbequina proporciona un oli d’oliva verge extra amb un gran percentatge d’àcid oleic i valors de polifenols inferiors a altres olis d’oliva, que ajuden notablement a la millora del sistema cardiovascular.

Si l’oli d’oliva verge extra és saludable, l’elaborat a partir de l’oliva arbequina com l’oli d’oliva verge extra Spelunca Espluga Calba DO Garrigues és encara molt millor.

 

Camp d'oliveres arbquines de l'Espluga Calba.

Camp d’oliveres arbequines de l’Espluga Calba.
Les oliveres espluguenques estan envoltades de plantes aromàtiques com el romaní, l’espigol, la farigola i una increïble varietat de flora autòctona característica de l’encreuament del clima mediterrani amb el continental. El sòl té un alt contingut mineral que nodreix els arbres i dóna cos als fruits.

Què és l’oliva arbequina

L’oliva arbequina és una varietat que va ser introduïda a Espanya al segle XVII pel duc de Medinacelli l’origen és Palestina. Aquest duc habitava el palau d’Arbeca, a Catalunya, i d’allí prové el nom que se li dóna a aquesta varietat d’olivera.

Té una gran resistència a l’fred, però poca als sòls rics en carbonat de calci o calcaris. El seu vigor és reduït i els seus fruits són els de menor mida de totes les varietats que es conreen al país (pesa entre 1 i 2 grams).

A Espanya, les plantacions d’oliva arbequina estan sobretot a Catalunya, Aragó i Andalusia, i en altres regions del món com la Rioja, a l’Argentina, Mines Gerais al Brasil o la Maule, a Xile, i més recentment, a Uruguai.

El seu reduït vigor afavoreix una alta densitat de plantes, i actualment és la base de les plantacions intensives modernes. En algunes d’elles s’arriba a una densitat per hectàrea de fins a 2.000 plantes.

L’oli d’oliva arbequina és d’una extraordinària qualitat. Generalment els olis elaborats amb l’oliva arbequina tenen un toc dolç i són més fluids, i tant l’amargor com el picant amb prou feines es noten.

 

Oli d’oliva les Garrigues

Les Garrigues, el nom oficial en català és les Garrigues, és una comarca pertanyent a la província de Lleida, a Catalunya. Està enclavada en un punt estratègic entre les comarques de l’Plá d’Ugell, Segrià, les Garrigues, l’Urgell, la Conca de Barberà.

La terra de les Garrigues és especial, i sobre en ella es poden veure oliveres i ametllers, sent l’olivera el cultiu més estès. La varietat, per descomptat, és l’oliva arbequina. Aquesta oliva, ja ho esmentem, és petita i rodona.

L’oli d’oliva arbequina que es produeix en aquestes terres seques, diuen, és el millor de món, ja que Arbeca podria considerar-se com la regió capital de l’oliva arbequina.

I per descomptat les empreses i cooperatives que compleixen amb els estrictes requisits exigits, elaboren oli amb DO Les Garrigues, com la Cooperativa de Camp de l’Espluga Calba, i la seva marca Spelunca.

I per què l’oli amb DO Les Garrigues és tan especial? Perquè a més de les seves qualitats organolèptiques, l’oli d’oliva verge extra Spelunca de l’Espluga Calba DO Garrigues ofereix aromes característiques a ametlla, full, tomàquet, etc., que vinculen l’oliva a el territori on neix, es conrea i collita.

L’oli d’oliva verge extra Spelunca Espluga Calba DO Garrigues compta amb els controls de qualitat certificats pel Consell Regulador. Per a les cooperatives que formen part de les Garrigues, la qualitat és el factor més important a l’hora de portar el producte a consumidor.

 

L’oli d’oliva verge extra Spelunca de l’Espluga Calba DO Garrigues a la cuina

Quan cuinem amb l’oli d’oliva verge extra Spelunca de les Garrigues, els sabors dels aliments es potencien, prestant-les una major personalitat. La densitat de l’oli augmenta amb la calor, el que significa que no es necessitarà tanta quantitat al fregir, i en conseqüència no s’utilitza tant com amb altres olis.

Però en cru és quan s’adverteixen més les qualitats organolèptiques de l’oli amb DO Les Garrigues, els aliments no canvien la seva estructura i queden cruixents, sense excés d’oli.

El seu ús gastronòmic i culinari és més ampli que el d’altres olis d’oliva, gràcies al seu caràcter suau i dolç. Als nens sol agradar molt, i també a aquelles persones no acostumades a el sabor més fort de l’oli d’oliva.

Resulta especialment recomanat per elaborar maioneses i altres salses delicades perquè el gust no s’imposa rotundament, així com a substitut de la mantega en la preparació de bescuits i coques.

En amanides que incloguin fruites casa molt bé, o en torrades amb un filet d’oli i tomàquet (com el nostre entranyable snack de tota la vida), i per preparar peix i marisc o marinarlos, com per exemple, seitons en vinagre o salmó marinat.

Però, que tot s’ha de dir, l’oli que prové de l’oliva arbequina té el desavantatge de ser més inestable que altres varietats d’olis d’oliva, pel que no és el millor per a preparar fregits o guisats, encara que igual es poden fer.

 

Camp d'oliveres arbquines de l'Espluga Calba.

Camp d’oliveres arbquines de l’Espluga Calba.
El clima és molt contrastat, l’hivern es ben fred, neva molts anys i per les nits les temperatures davallen sota zero. Això es beneficiós per als pagesos perquè moltes plagues d’insectes no resisteixen aquestos freds i així s’estalvien tractaments químics.

El microclima de l’oli d’oliva verge extra Spelunca de les Garrigues

L’oli d’oliva verge produït a les Garrigues és considerat com un dels millors olis d’oliva del món perquè els seus productors mimen la terra, l’alimenten i l’estimen.

Les Garrigues és una de les comarques catalanes amb més tradició en la producció d’oli. A més, té la DO més antiga d’Espanya, atorgada el 1975 i reconeguda per la UE el 1996.

Però la qualitat de l’oli d’oliva verge extra Spelunca Espluga Calba DO Garrigues, a més de ser elaborat amb l’oliva arbequina, és fruit d’altres factors que l’acompanyen: les condicions climàtiques de la comarca, amb abundant boira i pluges escasses permeten un correcte creixement.

 

Elaboració de l’oli d’oliva verge extra Spelunca de l’Espluga Calba DO Garrigues

La cooperativa de l’Espluga Calba fa la recol·lecció manual directament de l’arbre en aliança amb els agricultors, els qui la porten directament, sense intermediaris; això fa que totes les olives estiguin en perfecte estat (no hi ha cops ni bonys), i que la maduració sigui l’òptima.

L’oli d’oliva verge extra Spelunca, de l’Espluga Calba, està elaborat amb oliva arbequina 100%, sense barreges, i amb els sistemes tradicionals de premsat en fred, la qual cosa garanteix un producte de primera qualitat i amb propietats biològiques i organolèptiques immillorables.

L’oli amb DO Les Garrigues Spelunca de l’Espluga Calba té també el segell de qualitat de producció integrada i ve en envasos de 250, 500 i 750 ml, i de 2 i 5 litres.

En el format de 500 ml és com es presenta l’especialitat de la cooperativa, el Spelunca Premium, en què el procés de selecció i fabricació de l’oli d’oliva verge extra de l’Espluga Calba està cuidat a el més mínim detall.

De cada arbre es trien les millors olives en el seu punt òptim de maduració per premsar-amb la màxima cura, sent el resultat un producte insuperable, de color i aroma característics.

L’envasat d’aquest oli es té cura fins al mínim detall perquè la llum no alteri ni el gust ni les seves propietats, per aquest motiu s’utilitza ampolles de vidre fosc.

 

Tipus d’oli d’oliva arbequina

L’oli d’oliva verge és l’obtingut amb diversos processos, ja siguin mecànics o altres més artesanals. Els graus d’acidesa i la seva qualitat en determinen la denominació. Hi ha diversos tipus:

Oli d’oliva verge extra o AOVE

L’oli d’oliva verge extra té una acidesa màxima de 0,8 °, que és el màxim que poden assolir.

Per donar-nos una idea, l’oli amb DO Les Garrigues de l’Espluga Calba no supera els 0,2 ° de mitjana.

 

Oli d’oliva verge

Per a l’oli d’oliva verge l’acidesa ha d’estar en el rang d’entre 0,8 i 2 °.

Oli d’oliva llampant

És un tipus d’oli que s’utilitza amb fins cosmètics, però no se sol utilitzar per cuinar. Per ser consumit ha de passar per processos de refinació. La seva acidesa supera els 2 °.

Oli d’oliva refinat

S’obté mitjançant la clarificació dels olis defectuosos no aptes per al consum. Quan un oli d’oliva es refina, perd moltes de les seves característiques organolèptiques saludables, donant només com a resultat un greix vegetal.

Oli d’oliva

L’oli d’oliva sense altre adjectiu s’aconsegueix barrejant olis refinats amb un percentatge mínim d’oli verge, que li dóna una mica de color i sabor (això amb fins únicament comercials, perquè el consumidor no ho rebutgi).

És de qualitat inferior a l’oli verge i a l’oli d’oliva verge extra perquè té un percentatge notable d’olis d’oliva refinats.

 

Propietats i característiques l’oli d’oliva verge extra Spelunca de l’Espluga Calba DO Garrigues

L’oli amb DO Les Garrigue Spelunca de l’Espluga Calba, produït enterament amb oliva arbequina, és un oli dolç sense cap regust amarg. Cal ressaltar que un enfront d’un altre oli d’oliva arbequina pot produir un cert picor a la gola, denotant res més que la seva frescor.

És un oli molt aromàtic, amb olors afruitats que recorden les pomes o els plàtans. Quan l’oliva arbequina està més madura tendeix a produir un oli el sabor transporta a les farinetes fruiters infantils; això es deu al seu alt percentatge en àcids poliinsaturats.

També té, com ja ho anotem a l’començament, una gran aportació d’àcid oleic, que ajuda a controlar els nivells de colesterol (baixa el dolent i puja el bo).

Consumir l’oli d’oliva verge extra Spelunca de l’Espluga Calba DO Garrigues és un dels hàbits més saludables que poden adoptar-se, combinant-ho amb la nostra dieta mediterrània tradicional que dóna tan bons resultats.

Més informació: https://olisdesplugacalba.com/